Welkom bij de Vereniging van de Vlaamse Provincies.

Save the date / 29 mei 2018 / geWOON doen inspiratiedag

De provincie Antwerpen ontwikkelde een aantal instrumenten om samen met de lokale besturen en hun inwoners de uitdagingen van de toekomst aan te pakken: geWOONtebreker, een veerkrachtig dorpenbeleid, een duurzaam bouwloket, ... vormen een eerste stap om in te gaan op diverse WOONuitdagingen. Laat je op 29 mei inspireren door de getuigenissen van de gemeenten en de experten die je voor zijn gegaan. Ontdek hoe zij hun inwoners in beweging brachten om hun woon- en leefomgeving meer kwaliteitsvol te maken. Ga met hen in gesprek op de markt en ervaar tijdens belevingsmomenten en workshops wat onder andere geWOONtebreker voor jouw stad of gemeente kan betekenen. Op het einde van deze inspiratiedag heb je voldoende handvaten op zak om zelf aan de slag te gaan in je gemeente.

 

Programma 

09u00: Ontvangst

09u30: Ga mee op ontdekking in het boeiende verhaal van geWOONtebreker. Laat je inspireren en ontdek wat geWOONtebreker voor jou kan betekenen. 

10u15: De pilootgemeenten (Malle, Nijlen, Westerlo en Wijnegem) en Peter Bellens, gedeputeerde Wonen provincie Antwerpen, aan het woord over hun ervaringen en de uitdagingen voor de toekomst.

10u45: Hoe kan je een mindshift sneller laten doordringen? Sara Pieters van Red Zezel geeft tips en straffe voorbeelden om vooruit te denken en co-creatie mogelijk te maken. Dit alles doorspekt met inspirerende voorbeelden. Sara helpt het creatief potentieel van organisaties te ontwikkelen en leidt innovatietrajecten in goede banen. 

11u20: Workshop sessie 1

11u55: Workshop sessie 2

12u30: Netwerkmoment

Doorlopende markt: Snuister rond op de markt en ontdek wat de provincie Antwerpen nog meer te bieden heeft voor jouw bestuur of jouw organisatie. GeWOONtebreker, veerkrachtige dorpen, duurzaam bouwloket, Kamp C, Mobiliteitscentrale Aantepast Vervoer, provincies in cijfers, ... Ga het gesprek aan en vertel waar wij kunnen helpen. 

 

Ontdek welke workshops bij jou passen!

Workshop 1: GeWOONtebreker

Hoe kunnen we anders omgaan met de open ruimte? Hoe vinden we oplossingen voor mobiliteitskwesties en de uitdaging die de vergrijzende bevolking met zich meebrengt? Lokale besturen én inwoners staan voor grote uitdagingen op vlak van wonen. Er zijn pasklare antwoorden. Er is wel geWOONtebreker. Ontdek tijdens deze workshop de impact van dit project op de gemeenten die je voorgingen en proef van wat geWOONtebreker voor jou kan betekenen. 

Workshop 2: Veerkrachtige dorpen: neem je dorp in handen

Ken jij je buren (nog)? Kan je in je dorp terecht voor basisaankopen voor vrijetijdsactiviteiten, of voor de zorg die je nodig hebt? Voel je je thuis in je dorp? Onze dorpen zijn in een sneltempe aan het veranderen en dat biedt zowel kansen als nieuwe uitdagingen. Leer aan de hand van echte verhalen en ervaringsdeskundigen hoe je je dorp veerkracht kunt geven.

Workshop 3: Zorg in het dorp

Hoe stemmen we zorg en wonen beter op mekaar af? Een urgente vraag gezien de toenemende vergrijzing. GeWOONtebreker zocht het uit. Samen met de gemeente Westerlo brachten we inwoners, ambtenaren, experten en politiekers samen rond de tafel, tekenden we scenario's uit voor de toekomst. Laat je tijdens deze workshop niet alleen inspireren door dit verhaal, vertel ook waar jullie nood aan hebben om jullie regierol als lokaal bestuur goed te kunnen opnemen. 

Workshop 4: Duurzaam bouwloket

Anders wonen vraagt om een andere manier van bouwen. Informeer je burgers over duurzaam bouwen en wonen met het duurzaam bouwloket. In deze workshop vertelt Kamp C, het provinciaal centrum voor duurzaam bouwen en wonen, welke schat aan informatie er schuilgaat achter dit loket en hoe je deze informatie kunt inzetten als lokaal bestuur. 

 

Praktische info 

GRATIS! Inschrijven verplicht via deze link

Wanneer? Dinsdag 29 mei van 9u30 tot 13u00 + netwerkmoment

Waar? Cultuurcentrum Zwaneberg, Cultuurplein 1, 2220 Heist-op-den-Berg

Meer info? mariska.vonck@provincieantwerpen.be of 03 240 56 15

 

Hopelijk tot dan!