Welkom bij de Vereniging van de Vlaamse Provincies.

Workshop: Beter beleid voor minder geld  - Verkenning van een doelgerichte inzet van monetarisering in het Omgevingsbeleid 

 

Het departement Omgeving organiseert op 09 november 2018 (in de voormiddag) in het VAC Gent een workshop over een beter gebruik van monetariserend onderzoek. De workshop kadert in een project waarin we verkennen hoe het (Vlaams) omgevingsbeleid monetariseringen - zoals (maatschappelijke) kosten baten analyses - doelgerichter kan maken. 

In de media worden de kostprijs of de baat van een project of beleidsvoornemen vaak uitvergroot. Er liggen talrijke analyses die aangeven hoeveel euro's de maatschappij moet ophoesten of hoeveel ze terugwint. Allerlei beleidsissues worden in geld uitgedrukt om besluitvormers of gebruikers te overtuigen, denk aan kilometerheffingen, de energietransitie, de betonstop, ecosysteemdiensten, natuurwaarde, infrastructuurprojecten, ...

Veel deskundig studiewerk! Maar zetten we de resultaten ervan wel goed in om beleid te voeren, om gedegen beslissingen te nemen of het gedrag van mensen te beïnvloeden? En wat is nodig om het beter te doen? 

We brengen op deze workshop een groep experten samen: consultants, academici en overheidsexperten. In de workshop willen we uit bestaande cases leerpunten halen en met u hierover in dialoog gaan. 

Noteer 9 november alvast in uw agenda. Neem voor 1 november 2018 contact op met de heer Geert Mertens (geert.mertens@vlaanderen.be) en laat weten dat we op uw aanwezigheid kunnen rekenen. Let op! Het aantal plaatsen is beperkt, dus reageer snel! Voorafgaand aan de workshop volgt nog een herinnering tot inschrijven en een programma.