Welkom bij de Vereniging van de Vlaamse Provincies.

De erfgoeddatabank Erfgoedplus.be wint een prestigieuze European Union for Cultural Heritage Prize. Die worden jaarlijks uitgereikt door de Europese Commissie en Europa Nostra om organisaties die uitzonderlijke projecten realiseren rond cultureel erfgoed te promoten. Het Provinciaal Cultureel Centrum voor Erfgoed (PCEE) in de provincie Limburg ontvangt de award in de categorie 'opleiding, scholing en bewustmaking'.

Erfgoedplus.be is een interprovinciaal samenwerkingsproject van de provincie Limburg en Vlaams-Brabant. Het project bestaat uit drie luiken: de Erfgoeddatabank, de website www.erfgoedplus.be waar het publiek kan grasduinen in erfgoedcollecties, en het Erfgoedregister, een applicatie om erfgoedcollecties te registreren. De website, die in 2009 online ging met 37.000 objecten, telt ondertussen al 138.900 gegevens uit meer dan 500 erfgoedcollecties. De website is er dus voor specialisten, liefhebbers én het brede publiek, maar er wordt ook informatie uitgewisseld met Europese databanken, met de toeristische sector en met het onderwijs. De jury oordeelde dat het project het niveau van erfgoeddocumentatie in België aanzienlijk heeft bevorderd.

Daarom reikte de jury de Europa Nostra Award uit aan Erfgoedplus.be die binnen de internationale erfgoedgemeenschap beschouwd worden als de Oscars voor erfgoed. Uit meer dan 200 projecten zijn in totaal 39 laureaten geselecteerd. Met Erfgoedplus.be rijft de provincie Limburg, als enige Belgische organisatie, een award binnen. Op 15 mei 2017 krijgt het PCCE in het Finse Turku de award in de categorie "opleiding, scholing en bewustmaking" overhandigd. Voor de publieksprijs kan er nog tot 3 mei gestemd worden.

Stemmen kan op vote.europanostra.org

Daarnaast was er ook een speciale vermelding van de jury voor Monumentenwacht in de categorie 'dedicated service'. De jury waardeert het werk van Monumentenwacht voor preventief onderhoud van waardevol erfgoed. Monumentenwacht voert regelmatig controles uit waardoor het kleine gebreken vroegtijdig opspoort en het ernstige schade kan voorkomen.

Meer info