Provincie bakent woonregio's Oost-Vlaanderen af

Duidelijke woonregio's rond Gent, Aalst, Sint-Niklaas, Geraardsbergen en het Meetjesland.

In opdracht van de Provincie Oost-Vlaanderen onderzocht Atelier Romain de afbakening van de woonregio’s en het verdeelvraagstuk van de woonopgave voor de Provincie Oost-Vlaanderen.

Het doel van de studie is om de woonopgave te verdelen naar de verschillende woonregio’s in Oost-Vlaanderen.

Zo tekenen zich in Oost-Vlaanderen duidelijke woonregio’s af rond Gent, Aalst, Sint-Niklaas, Geraardsbergen en het Meetjesland.

Een aantal regio’s vormen een overgangszone tussen twee of meerdere woonregio’s, bijvoorbeeld tussen de woonregio Gent en Aalst, tussen Geraardsbergen en Zottegem, en tussen het Meetjesland en Gent.

Ten slotte zijn er een aantal regio’s die grote relaties tonen met gebieden buiten de Provincie. Voorbeeld hiervan is een deel van Zulte, dat tot de woonregio Waregem hoort; of het oosten van Beveren, dat tot woonregio Antwerpen behoort. De woonregio Gent werd nog meer in detail onderzocht en verder opgedeeld in clusters.

Kaart met de verschillende woonregio's