Skip to main content
FilePdf

Nu fietser, straks fietsvakantieganger?

24 juni 2020 | Toerisme Provincie Antwerpen coacht vakantiemakers bij ontwikkeling fietsarrangementen.

Spectaculaire fietscijfers. Een trend naar meer kwaliteitsvolle en duurzame vakanties. Plus extra belangstelling voor logies dicht bij huis in deze postcoronaperiode. Fietsvakanties in Vlaanderen vormen een groeiend reissegment, zoveel is zeker.

Toerisme Provincie Antwerpen maakt er een speerpunt in haar relanceplan van. Via een webinar coacht ze vakantiemakers bij de ontwikkeling van aantrekkelijke fietsarrangementen. 

Bron: Provincie Antwerpen

De coronacrisis deed de cijfers van het recreatief fietsen exploderen. Gedeputeerde voor Toerisme Jan De Haes: “In april noteerde Toerisme Provincie Antwerpen een verdubbeling tegenover de cijfers van april 2019. De stijging bleek het meest spectaculair bij het Drierivierenpunt in Rumst met 85.638 fietsers t.o.v. 36.291 in 2019 (+136%). Ook nadien blijven de resultaten op zonnige weekend- en vakantiedagen uitstekend. Vlamingen hebben de voorbije maanden massaal het fietsen (her)ontdekt. Aan ons om hen nu ook warm te maken voor een fietsvakantie.”

Handige hulpmiddelen

Begin 2020 gaf Toerisme Provincie Antwerpen het fietsnetwerk Kempen een grondige kwaliteitscontrole. Het vernieuwde netwerk - uitgebreider, fijnmaziger, veiliger en bijgevolg comfortabeler - vormt de ideale basis voor productontwikkeling door lokale ondernemers.

Daarnaast bouwde Toerisme Provincie Antwerpen tijdens het afgelopen project ‘Fietsvakanties in Vlaanderen’ een breed netwerk en veel expertise op. Het resulteerde ook in handige hulpmiddelen voor logiesuitbaters die zelf aan de slag willen gaan, zoals een ‘Wegwijzer voor vakantiemakers’ en een B2B-platform met o.a. dienstverlenende bedrijven, voorbeeldroutes en fotomateriaal.

Webinar voor vakantiemakers

Tijdens het toerisme-relance-overleg van Toerisme Provincie Antwerpen op 3 juni bleek de belangstelling voor de workshop ‘Fiets- en wandelvakanties’ bijzonder groot. Gedeputeerde Jan De Haes: “We pikken hier graag snel op in en organiseren op 25 juni samen met Konsultra en enkele vakantiespecialisten een extra webinar voor een 50-tal vakantiemakers. Alle facetten komen daarbij aan bod: van trends over praktische organisatie tot promotie. We hopen dat hieruit sterke producten voortvloeien, net als geslaagde samenwerkingen zoals ‘Tussen graan en saffraan’ van B&B Art.14 (Herentals) en B&B Tspijker (Mol). Ook de groeiende populariteit van wandelvakanties biedt opportuniteiten voor lokale ondernemers. Uiteraard zal Toerisme Provincie Antwerpen de nieuwe arrangementen graag mee promoten in haar eigen regiomarketing.”

Beleidsverantwoordelijke:
Jan De Haes, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Toerisme
Perscontact: Helke Verdick
T 03 240 58 95, M 0484 09 05 97
E helke.verdick@provincieantwerpen.be

Dienst:
Mariel Rosier
persmedewerker Toerisme Provincie Antwerpen
T 03 240 63 93, M 0474 48 30 75
E mariel.rosier@provincieantwerpen.be