Skip to main content
FilePdf

Veilige heropstart van EUropa Xpert in Kalmthout

7 september 2020 | De uitbraak van het covid19-virus zorgde sinds april voor een annulering van alle EUropa Xpert-sessies die gepland waren voor het voorjaar. Nu het nieuwe schooljaar gestart is, zijn klasuitstappen voor het basisonderwijs weer toegelaten bij code geel. Europa Direct Provincie Antwerpen kan dus weer Europalessen organiseren voor het 5de en 6de leerjaar uit het basisonderwijs. In alle locaties gelden extra maatregelen om deze sessies veilig te laten verlopen. De aftrap werd gegeven op 7 september in het Suske en Wiske Museum in Kalmthout. De deelnemende klassen komen uit Antwerpen, Brasschaat, Kalmthout, Kapellen, Hoevenen en Hoboken.

Boeken of tablets?

Tijdens de EUropa Xpert-sessies ontdekken leerlingen in twee uur tijd alles over de Europese Unie en ervaren ze aan de hand van rollenspelen hoe het is om Europees minister of Europarlementariër te zijn. Daarbij buigen ze zich onder andere over het volgende wetsvoorstel: “Moet de Europese Unie het gebruik van strips en leesboeken in de klas verplichten of moet ze eerder het gebruik van laptops en tablets stimuleren?”. Na de Europasessie gaan de leerlingen in het Suske en Wiske Museum op Striptoer met Willy Vandersteen, waarbij ze slechteriken en teletijdmachines tegenkomen, én nemen ze deel aan het Eurovisiestripfestival met een zelf ontworpen Europees stripfiguurtje.

 

Maximale veiligheid

“Uiteraard hebben Europa Direct en het Suske en Wiske Museum de nodige maatregelen genomen om deze sessies zo veilig mogelijk te laten verlopen,” stelt gedeputeerde Kathleen Helsen, die bevoegd is voor Europese Samenwerking. “Zo hebben de klassen bij hun bezoek allemaal een eigen route en kunnen ze afzonderlijk hun boterhammen opeten. Daarnaast dragen alle medewerkers een mondmasker, zijn er meerdere zuilen waar de leerlingen hun handen kunnen ontsmetten en wordt al het materiaal tussen twee klasgroepen telkens ontsmet of vervangen.”

10 locaties

Na het Suske en Wiske Museum reist Europa Direct dit schooljaar nog langs 9 andere locaties in de provincie Antwerpen. In totaal zijn 158 klassen ingeschreven voor de nieuwe Europa Xpert-sessies. De vraag is groter dan het aanbod. Er staan nu al scholen op de wachtlijst voor volgend jaar. Om scholen die niet kunnen deelnemen te ondersteunen heeft Europa Direct voor de leerkrachten een vernieuwde handleiding van de EUropa Xpert-sessies uitgebracht. Daarmee kunnen ze zelf in hun klas aan de slag gaan. Vanaf 21 september kunnen scholen ook weer online deelnemen aan Sterrenklas, de jaarlijkse Europawedstrijd van Europa Direct.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer:
7 tot 18 september 2020
10 -12 uur, 13 -15 uur


Waar:
Suske en Wiske Museum, Beauvoislaan 98, 2920 Kalmthout

Meer info:
Website Suske en Wiske Museum

Website Europa Direct provincie Antwerpen

 

Over Europa Direct:

Europa Direct provincie Antwerpen is een informatiecentrum over de EU, opgericht door de provincie Antwerpen in samenwerking met de Europese Commissie en FOD Buitenlandse Zaken. Een belangrijke pijler van deze dienst is het aanbod voor scholen met workshops, vormingen en lesmaterialen. In de EU zijn er 400 van die Europa Direct informatiecentra. Ze beantwoorden vragen en organiseren acties om het Europese bewustzijn aan te wakkeren en burgers te betrekken bij de toekomst van de EU.