Skip to main content
FilePdf

Wel 800 mezennestkasten om eikenprocessierups onder controle te houden

16 november 2020 | Provincie Antwerpen deelt 800 gratis mezennestkasten uit aan lokale besturen en provinciale diensten. De provincie wil zo meer mezen aantrekken, als natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Een actie die lokale besturen helpt bij de bestrijding en het gebruik van biociden moet reduceren.

De 800 nestkasten waren in een mum van tijd besteld”, vertelt Kathleen Verstraete, provinciaal expert eikenprocessierups. “In sommige gemeenten is de overlast door de eikenprocessierups dan ook heel groot. Daarom gaan we samen met hen op zoek naar efficiënte én ecologische manieren om de rupsen te beheren. Meer mezen aantrekken is één mogelijke oplossing, binnen het Europees project ‘LIFE eikenprocessierups’, schakelen we ook andere natuurlijke vijanden in zoals sluipwespen en –vliegen en de grote poppenrover (een kever). Zo streven we naar de meest ecologische vorm van beheer, waarbij de (gezondheids)impact tot een minimum beperkt wordt en de biodiversiteit behouden blijft.

Een partner voor lokale besturen

Jan De Haes, gedeputeerde voor Milieu en Natuur, vertelt: “Deze actie volgt eerdere ondersteuningsmaatregelen die we dit jaar namen voor lokale besturen in onze provincie. Zo verdeelden we dit voorjaar 542 informatieborden en 373 afzetlinten aan gemeenten en provinciale domeinen. Er kwamen vormingen rond bestrijding en persoonlijke beschermingsmiddelen, en we zetten collectieve inzamelplaatsen voor oude rupsennesten op. Zo bevestigen we opnieuw onze rol als cruciale partner voor lokale besturen.”